Thought Leadership

University of the Sciences Residence Hall - Designing for Water

Published Apr 19, 2022

The Result

The USciences Mixed-Use Residence Hall was design to reduce potable water consumption and low flow fixtures were incorporated throughout the project allowing the building to reduce the amount of indoor water consumption by 38%. All fixtures comply with the EPA’s WaterSense program, which further contribute to energy savings by reducing demand of domestic hot water.

The plaza and courtyard was designed to demonstrate a sustainable rainwater management strategy utilizing a series of bioretention terraces. The north side of the plaza is lined with a series of bioretention terraces that filter the stormwater before connecting to municipal water systems. The stormwater treatment is on full display and the entire process can be seen as the water from building rooftop collects, filters down and flows from one bioretention basin to the next. The bioretention terraces are heavily planted with native species and are not irrigated. These landscaped terraces along the courtyard provide a variety of outdoor spaces that promote the interaction between The University, students and surrounding communities.

This innovative project was thoughtfully designed to celebrate one the world’s most important elements. USciences was designed to encourage water use reduction, increase energy savings, and promote community through communal bioretention gathering spaces. 

Southwest View of the Courtyard

Left: View Looking into the Courtyard from the North Side. Right: Aerial View of Courtyard

Share Collection View Collection Added To Collection
Close

Saved Projects

Begin adding projects to your collection.